Uusi teknologia ihmishenkiä pelastamassa

Vuosi 2018 jäi historiaan, sillä tuolloin erilaiset luonnonoikut ja jopa luonnonkatastrofit loivat paljon ongelmia maailmaan. Samaa voidaan sanoa vuodesta 2020, kun korona sai alkunsa Kiinasta ja levisi lähes maailman jokaiseen maahan. Tällaiset ongelmat saivat ihmiset heräämään todellisuuteen ja kehittämään uutta teknologiaa ihmishenkien ja maapallon pelastamiseksi. Tämä uusi teknologia on ohjelmistokehittäjien kehittämää. Nämä henkilöt osaavat asettua hädässä olevien ihmisten asemaan, joten sen mukana uutta teknologiaa osataan kehittää oikeaan suuntaan. Vuonna 2018 koodariaktivistien joukko alkoi kehittelemään uusia ratkaisuja teknologian puolella. Luonnonkatastrofit olivat tulleet tutuiksi kaikille koodariaktivisteille, sillä monet heistä olivat kohdanneet sellaisen itse. Uusia innovatiivisia IT-ratkaisuja ovat kehitelleet muun muassa Mexico Cityn maanjäristyksen kokenut Subalekha Udayasanka, Puerto Ricossa riehuneessa hurrikaani Mariassa avustajana toiminut Pedro Cruz, Japanin vuoden 2011 tsunamin tiimoilta auttanut WOTA-tiimi sekä Washingtonin osavaltiossa vuonna 2014 riehuneissa metsäpaloissa avustanut Kenji Kato.

Teknologia pelastaa ihmishenkiä

Tämän koodarijoukon tekemät teknologiset keksinnöt on kehitetty pelastamaan ihmishenkiä, jakamaan apua tehokkaammin sekä helpottamaan alueiden jälleenrakennuksessa. Muun muassa Kenji Kato on kehittänyt sovelluksen, joka antaa ajan tasalla olevaa tietoa metsäpaloista. Sovelluksen nimi on Wildfire.Report. Kenji Katon mobiilisovelluksen avulla pelastus- ja sammutustiimit saavat tarkkaa tietoa metsäpalojen etenemisestä niin karttojen kuin videoiden kautta. Tiimit myös pystyvät jakamaan tietoa toistensa kanssa.

Koodari Pedro Cruz taas on kehittänyt DroneAid-nimisen sovelluksen. Siinä droneja käytetään tapahtumien kuvaamiseen ja tarkkailemiseen. Näin alueista saa tarkkaa tietoa jatkuvasti ja droneilla pääsee paikkoihin, joihin muuten ei pääse. DroneAid-sovellusta kehitetään edelleen. Sen vastaanotto on ollut positiivista, kun sovellusta on kokeiltu muun muassa Puerto Ricossa. Seuraavaksi sovellusta on suunniteltu kokeiltavaksi esimerkiksi Afrikassa. Tosin dronien käyttö hurrikaanin aikana on tehtävä varovaisesti, sillä hurrikaani voi rikkoa dronen. Tapahtumia tarkkaillaan kauempaa, joten sovelluksen hyöty tulee esiin erityisesti silloin, kun hurrikaani on ohi. Sovellusta käytetään alueiden tarkastamiseen ja mahdollisten uhrien löytämiseen. Dronen avulla voi löytää apua tarvitsevat nopeammin ja sellaisista paikoista, joita ei ilman syytä edes tarkistettaisi.

Tällaisten uusien sovellusten kehittäminen on tärkeää niin ihmisten kuin maapallon kannalta. Niillä on jo tähän mennessä saatu tehtyä paljon hyvää, joten tulevaisuudelta voidaan odottaa vielä lisää.