Teknologiasta apua ikäihmisille ja heidän läheisilleen

Ikäihmisille on nykyään tarjolla paljon erilaisia arkea helpottavia apuvälineitä. Näiden ansiosta yhä useampi pystyy asumaan omassa kodissaan pidempään.

Sähköllä liikkuvat sängyt ja tuolit, alas laskeutuvat keittiön kaapit ja työtasot, porrashissit, kylpyhuoneen apuvälineet, laskeutuvat saunanlauteet ja liikkumista helpottavat laitteet ovat jo monelle arkipäivää.

Robotti-imuri hoitaa siivouksen, pistorasioille on kaukokatkaisimet, jotta kaikki valot saa helposti päälle ja pois samasta paikasta. Oviin on saatavissa avaamista ja lukitsemista helpottavia ratkaisuja, ja digitaalisesta ovisilmästä näkee kauempaakin kuka on oven takana.

Niille ikäihmisille joille matkapuhelimen käyttö on mahdollista, on myös sen kautta tarjolla monia arkea helpottavia ja piristäviä toimintoja. Lisäksi ikäihmisille suunnatuissa matkapuhelimissa on usein myös selkeästi näkyvä, ja helposti käytettävä hätäpainike, jota käytettäessä puhelu yhdistyy haluttuun numeroon.

Paikannuslaitteet ja hälyttimet

Ikäihmisen omaisten mielenrauhaa parantamaan on lisäksi tullut paljon erilaisia, kulkemista ja turvallisuutta valvovia teknologioita.

Kotiin voidaan asentaa liikkumista seuraavat sensorit, ovi-, vuode- ja kaatumishälyttimet. Osa laitteista oppii seuraamaan käyttäjän normaalia päivärytmiä ja hälyttää automaattisesti, jos näissä ilmenee jotain selvästi poikkeavaa. Hälytys voidaan ohjelmoida menemään joko omaiselle, tai jollekin taholle, josta apu lähetetään paikalle heti.

Joihinkin kotiin asennettaviin systeemeihin voi lisätä kameran, jonka lähettämää livekuvaa voi seurata vaikka älypuhelimella.

Ulkona liikkumista varten on olemassa monenlaisia paikannulaitteita, ja varsinkin muistisairaiden omaisten kannattaisi harkita tälläisen hankkimista.

Valikoimista löytyy jokaiselle jotain; on turvapainikkeella varustettuja vesitiiviitä rannekkeita, ja avaimenperiä, joita voi myös käyttää vaikka kaulanauhassa roikkumassa. Näitä löytyy myös malleina joissa on puheyhteys mahdollisuus, joko itse soitettuna, tai sitten sellaisena jossa hälytyksen saanut voi avata puheyhteyden laitteeseen. Monissa malleissa on lisäksi automaattinen paikannus, ja ne voivat lähettää tarkat kordinaatit sijainnistaan.

Näkymättömämpänä, ja vaikeammin hukattavana versiona, paikannuslaite voi olla vaikka kengänpohjallinen. Kengänpohjallisen kautta ei pysty itse hälyttämään apua, mutta kulkemista voidaan seurata älypuhelimella ja tietokoneaplikaatiolla. Se tallentaa liikkumishistorian, ja siihen voidaan ohjelmoida esimerkiksi haluttujen aluerajojen ylityksestä tuleva hälytys joko sähköpostiin tai puhelimeen.

Ikäteknologiaa liittyvää ohjausta ja neuvontaa järjestetään nykyään jo paljon. Ikäihmisille suunnatut laitteet ovat yleensä suunniteltukin jo niin, että niiden käyttö olisi mahdollista myös liikuntarajoitteisille.